google2b259337bdfd3f8b.htmlשלי ברעם-מירוז מטפלת קלינית מוסמכת (M.A) - טיפול במתבגרים והוריהם
 
הטיפול שלי במתבגרים והדרכת הורים

אחד מתחומי ההתמחות שלי הוא טיפול במתבגרים, וביחסי מתבגרים-הורים. במהלך שנות עבודתי שימשתי כעובדת סוציאלית ומטפלת קלינית במסגרות חינוכיות שונות, ומאחוריי נסיון עשיר בטיפול בנערים ונערות בעלי קשיים שונים ומגוונים, נורמטיביים ופתולוגיים.
במהלך השנים האחרונות, אני מטפלת במתבגרים והוריהם בקליניקה הפרטית שלי, ומסייעת להם בכל הקשור למשברים שהם חווים בגיל ההתבגרות המצריכים התערבות מקצועית. לבד מסוגי הטיפול המקובלים שיפורטו להלן, אני מציעה גם שני סוגי טיפול ייחודיים:  "מורה לחיים", ו- הנחייה רוחנית להורים.
 
טיפול פרטני במתבגרים: הקווים המנחים שלי 
טיפול נכון במתבגרים כולל הבנה עמוקה של המטפל למצב המורכב והרגיש בו נתון המתבגר מתוקף פירוק זהותו הקודמת כילד והתחלת גיבושה של אישיותו הבוגרת. טיפול מעצים מסייע למתבגר לחזק את חלקיו הבוגרים ולהיפרד בהדרגה מדפוסי התנהגות שאינם משרתים אותו עוד. בתהליך זה המטפל משמש ככלי עזר למתבגר להבחין ולמיין את האמונות, המחשבות, הרגשות וההתנהגויות הבוגרות מן האחרות, ומסייע לו בייצוב התודעה הבוגרת המתפתחת בו.


 
Image
אחד המאפיינים של הטיפול במתבגרים הוא הקונפליקט שלהם בין הרצון לפתח קשר אינטימי עם אדם בוגר והצורך בהכוונה בוגרת, לבין ההתנגדות ליצירת קשר מסוג זה כחלק ממרדנות וצורך בעצמאות. קונפליקט זה בא לעיתים לידי ביטוי באמצעות ניהול משא ומתן מתמשך עם המטפל על גבולות הטיפול, ולעתים גם כניסה ויציאה מן הטיפול. יש להבין כי מאפיינים אלה הינם חלק בלתי נפרד מהטיפול במתבגרים, וכי חוסר היציבות בקשר הטיפולי הוא טבעי ונורמלי בגיל ההתבגרות. יחד עם זאת, קשר תומך, אינטימי ומרגיע עם דמות בוגרת מאפשר למתבגר להתמודד עם תחושות הבלבול, הבדידות והתנודות החריפות במצב רוחו – ובמיוחד במצבים של מצוקה נפשית קשה והתנהגות אובדנית. קשר עם מטפל רגשי הוא בעל חשיבות רבה ביותר כאשר אין למתבגר קשר תומך עם הוריו מסיבות שונות (פטירה, מחלות פיסיות ונפשיות, חוסר תפקוד, התמכרויות, וכו') ומערכת התמיכה בו דלה.
 
"מוֹרָה לחיים"
"מורָה לחיים" הינו תהליך ייחודי של ליווי רוחני, אשר אני עורכת עם מתבגרים, שעיקרו הוא סיוע למתבגר לבחון את אמונותיו, ערכיו ועיצוב סגנון חייו לעתיד לבוא, בנוכחות דמות בוגרת מלווה ותומכת. תהליך זה בא לסייע למתבגר להתלבט בנוגע להיבטים פילוסופיים ורוחניים, ובחיפושו אחר משמעות וסיפוק בחייו, תוך שמירה  על  איזון נפשי  וגופני.ליווי רוחני חשוב עבור המתבגרים משום שפעמים רבות, מתוך חוסר נסיון ומודעות, הם נקלעים במהלך החיפוש העצמי למצבים קיצוניים ולא מאוזנים כמו שימוש בסמים קשים, הצטרפות לכתות, התנסות ביחסים זוגיים לא מיטיבים, התנהגות מינית לא מובחנת והתחברות לאנשים מפוקפקים – בדרך כלל מבוגרים מהם, ועוד. הליווי הרוחני שלי כ"מורָה לחיים" מאפשר למתבגר ללמוד את עצמו ואת העולם ממקום שקול יותר ובטוח, ומסייע למתבגר לבחור את ההתנסויות המתאימות לו מתוך חמלה עצמית ומודעות לפעולותיו, ולא מתוך אימפולסיביות וחוסר איזון. יש לציין כי תהליך הליווי הרוחני איננו טיפול רגשי, וגם מתבגרים אשר אינם חשים מצוקה רגשית משמעותית יכולים ליהנות ממנו ולהתפתח באמצעותו.
  
הדרכת הורים
חלק  חשוב ובלתי נפרד מן הטיפול במתבגר הוא הדרכת הורים. הדרכת הורים מאפשרת להורים לקבל את התמיכה והעזרה להם הם נזקקים כדי לשאת את תהליך התבגרותו של ילדם, ולהתמודד עם שלל הקשיים האישיים המתעוררים בתוכם. במפגשי ההדרכה אני מעודדת את ההורים לעמוד איתן מול התנהגויות לא נאותות של המתבגר,  ומאידך לתמוך ולתגמל את התנהגויותיו הבוגרות והאחראיות. הדרכה מתאימה מאפשרת להורים לחוש בטחון  בהתמודדותם מול המתבגר, ונותנת להם חוויה של מסוגלות הורית טובה ומיטיבה.
 
הנחייה רוחנית להורים
ההנחייה הרוחנית מציעה התבוננות משותפת של ההורים בתהליך ההתבגרות כהזדמנות שלהם עצמם להתפתח מבחינה רוחנית ברמה האישית, הזוגית וגם ברמה המשפחתית. תהליך זה כולל התחברות משותפת לרעיונות רוחניים גבוהים, לדרכי התבוננות באירועי חיים בכלל  ואירועי גיל ההתבגרות בפרט.

טיפול דיאדי – הורה ומתבגר
סוג נוסף של טיפול בגיל ההתבגרות הוא טיפול דיאדי, הכולל נוכחותם של אחד ההורים והמתבגר. לרוב לא רצוי לערוך טיפול של שני ההורים והמתבגר כיוון שבמצב זה הוא נוטה לחוש כי מתקיימת חזית הורית מולו, והוא עלול לחוש מותקף. טיפול דיאדי מתאים בעיקר למצב שבו קיימים קשיי תקשורת מורכבים בין ההורה למתבגר, המקשה על דיאלוג בונה ביניהם. התערבות טיפולית יכולה לסייע רבות בכינון יסודות לתקשורת חיובית ומקדמת. 
 
טיפול זוגי להורי מתבגרים
הפרת האיזון המשפחתי בתהליך ההתבגרות של אחד הילדים משפיעה לעתים גם על תת המערכת הזוגית. בעיות שהיו קיימות קודם לכן ולא טופלו עולות, ובעיות חדשות מצריכות התייחסות. ישנים מצבים בהם, בשל החרדה מהערעור החל בזוגיות, תולים ההורים את הבעיות הזוגיות שלהם במתבגר, ולפעמים  אף מאחדים כוחות נגדו, כדי להקהות את הקשיים המתגלעים ביניהם.  מצב זה גורם למתבגר לתחושות קשות ולאשמה. טיפול זוגי נכון במצב זה עוזר להורים להתמודד בעדינות ובאמפטיה עם הקשיים הזוגיים שלהם ומאפשר למתבגר להתרכז בתהליך התבגרותו.  
 
טיפול ממוקד בהפרעות אכילה
הטיפול באנורקסיה נרבוזה 
1. שלב ראשון: הגברת המודעות להפרעת האכילה - אחד המאפיינים באנורקסיה נרבוזה, הוא ההבנה החלקית והמוגבלת של הנערה למצבה. המתבגרת אמנם מבינה לעתים כי התנהגותה קיצונית וחריגה, אך מסרבת לקבל את האבחנה כי היא לוקה בהפרעת אכילה. אמירות שכיחות אצל נערות אנורקטיות הן: "המשקל שלי לא מאוד נמוך" או "אני לא מקיאה" או "אני אוכלת, אבל מעט" או "אני שולטת בזה ויכולה להפסיק מתי שאני רוצה". רוב הנערות מגיעות לטיפול בעיקר בגלל דרישת המשפחה, ולא מתוך רצון אישי לשינוי. אני מסייעת למתבגרת בשלב ראשון להתחבר בעדינות להבנה שהיא זקוקה לעזרה ולהפחית את התנגדותה לטיפול.
2. שלב שני: טיפול ממוקד בהתנהגות הכפייתית - אחת המטרות המרכזיות בטיפול באנורקסיה היא לסייע לנערה בשינוי מהיר ודחוף, ככל שניתן, בדפוסי האכילה וההתנהגות המסבים נזק רב לגופה ויכולים במקרים קיצוניים אף להוביל למוות. לשם כך יש צורך בהתערבות ממוקדת בדפוסי האכילה (ו/או ההקאה)  ו/או הפעילות הגופנית המוגזמת. שלב זה בטיפול כולל בירור קפדני ומפורט של ההתנהגות הכפייתית, המסייע למתבגרת להתעמת עם הדפוסים המזיקים בהם היא שבוייה, ולהבין את הקיצוניות וההרסניות שבהם.
לבד מן הטיפול הרגשי, מרכיב זה בטיפול – נכון שיעשה באמצעות צוות רב מקצועי, בליווי ופיקוח צמוד של דיאטנית קלינית מומחית להפרעות אכילה, ובליווי פסיכיאטר – במידה וקיים צורך בטיפול תרופתי. 
3. שלב שלישי: טיפול רגשי  מקיף - טיפול נכון בנערה האנורקטית מכיל, מלבד ההתמקדות בהפרעה עצמה, התייחסות משמעותית לנערה כאדם שלם, וכאישה צעירה העוברת תהליכים עמוקים של שינוי. יחד אנו לומדות להכיר את מכלול אישיותה של הנערה, את חוזקותיה וחולשותיה, ועוזרות לה לייצב מתוכה חוסן נפשי שיעזור לה להתמודד עם החרדה העמוקה שבעטייה נובעת הפרעת האכילה שלה, ומספקות לה בהדרגה תחליף להתנהגות הכפייתית.
 
הטיפול בבולימיה נרבוזה
הפרעות האכילה, הכוללות אכילה בלתי מבוקרת ובלתי נשלטת, נובעות לרוב מערך עצמי נמוך, מתחושות עמוקות של תסכול וייאוש, ריקנות, ניכור וסלידה עצמית.  – כאשר הדרך היחידה שהמתבגר רואה להקל על עליהם פיצוי היחיד המובחן בתוך המתבגר הוא אכילה ו"מילוי עצמי" באמצעות אוכל.
בטיפול הרגשי אני מתמקדת ביצירת קשר טיפולי חם ותומך, ומסייעת בהדרגה למתבגר לראות את עצמו באור חיובי יותר, לקבל את עצמו כפי שהוא, ולכרות עם עצמו ברית שלום. מתוך קבלה עצמית זו חלה לרוב הטבה משמעותית בהתקפי הזלילה הבלתי מרוסנים, ומתאפשרת שיבה לאיזון גופני ונפשי. בנוסף, בחלקו המשלים של הטיפול, אני מציעה למטופלי דרכים אחרות להתמודד עם מצוקה רגשית מלבד אכילה.
  
קשיים מרכזיים בטיפול בהפרעות אכילה
אנורקסיה נרבוזה הינה הפרעה נפשית מורכבת, אשר הקושי המרכזי בטיפול בה נובע בגלל שלרוב הנערה "מאוהבת" בהפרעה שלה, ואינה מודעת לשיבוש בבוחן המציאות שלה. היא חשה את עצמה חזקה ושולטת בחייה כשהיא יורדת במשקל או מצליחה לכבוש ולדכא את הרעב בתוכה. לכן, לרוב מתקיימת התנגדות חריפה של הנערה האנורקטית לטיפול רגשי, ולפרידה מן ההתנהגויות ההרסניות שלה, הגורמות לה להרגעה. התנגדות קשה לטיפול מורידה את הסיכוי להצלחתו. עם זאת, אני מאמינה כי סבלנות ותהליך מתמשך של יצירת קשר עם הנערה, יכול להוביל להפחתה הדרגתית של החרדה ולהטבה במצבה. הטיפול בבולימיה, לעומת הטיפול באנורקסיה הוא באופן יחסי נוח יותר, משום שהמתבגרים הלוקים בהפרעה זו סובלים סבל רב, גם ברמה האישית וגם לרוב ברמה החברתית והמשפחתית. בשל כך נכונותם לעזור לעצמם גבוהה יותר, והיענותם לטיפול טובה יותר.   
  
עוד על גיל ההתבגרות ובעיות המצריכות התערבות מקצועית