google2b259337bdfd3f8b.htmlשלי ברעם-מירוז מטפלת קלינית מוסמכת (M.A) - מידע לפני טיפול
 שלי ברעם מירוז
 מטפלת קלינית מוסמכת (M.A)


ייעוץ זוגי
הכנה לזוגיות

טיפול פרטני 
טיפול בחרדות
קב
וצות

 

 
מידע לקראת טיפול
 

      פחד מאיבוד שליטה 
       פחד מאיבוד שליטה הוא פחד משמעותי ומרכזי לפני הכניסה לטיפול. החשש נובע לרוב מהתחושה שמישהו אולי יודע               טוב ממני מה קורה איתי, או שלא אדע כיצד הוא מטפל בי - והדבר יגרום לי לתחושות של ניתוק מעצמי ואיבוד שליטה.

ואני אומרת: טיפול נכון מאפשר למטופל להרגיש ביטחון עמוק בתהליך הטיפולי ובמטפל. מטפל טוב מזמין את המטופל להיות חלק מן הצוות הטיפולי ולהחליט יחד מהם מהלכי הטיפול. על המטפל להקפיד כי כל מהלך שאינו ברור למטופל יוסבר לו באופן ממצה. אני מאמינה ששקיפות ושיתוף מירבי של המטופל הוא חלק בלתי נפרד מטיפול  מעצים ומרפא. 

 
קושי עם סגנון הטיפול הרגשי 
אנשים רבים חשים אי נוחות עם חוסר ההדדיות שבקשר הטיפולי, שעה שהם נחשפים בפני המטפל ואילו המטפל לא נחשף בפניהם.
ואני אומרת: למרות שקושי זה מובנה בסגנון הטיפול, הוא מאפשר למטופל להתרכז בעצמו, ונותן לו חופש מן הצורך לדאוג למטפל ולגונן עליו. בסוג יחסים כזה המטופל עומד במרכז הקשר, ונותן לאדם אחר לטפל בו במסירות, בדומה לתינוק המטופל באהבה על ידי אימו. יחסים כאלה הם מרפאים במידה שלא תשוער, ומאפשרים לאדם להתנסות בקשר ייחודי ויוצא דופן של קרבה ואינטימיות עם אדם אחר, וכן עם עצמו בנוכחות אחר. 
 
פחד מכישלון הטיפול וחוסר יכולת שינוי 
"מה יקרה אם אעשה כמיטב יכולתי ולא אשתנה או לא אצליח לפתור את הבעיות שלי? אולי מוטב שאשאר עם המצוקה שלי מאשר שאכשל בנסיון לפתור אותה, וארגיש  מיואש וחסר תקווה?"
ואני אומרת: החיים בפנטזיה לעולם אינם מספקים באמת, והישארות עם מצוקה רגשית לאורך זמן גורמת לדכדוך ולירידה בחיוניות. לעומת זאת, טיפול יסודי, עם הרבה סבלנות, נחישות והתמדה - לרוב מוביל להישגים ושינויים מרשימים בחיים, לפעמים אפילו מעבר לציפיות.
 
חשש מסטיגמה חברתית 
למרות שכיום פנייה לטיפול רגשי היא דבר מקובל, עדיין לעתים עולה החשש מתיוג חברתי, ושיפוטיות של אחרים.
ואני אומרת: טיפול נפשי אינו מעיד על כך שמשהו לא בסדר איתנו, אלא שאנחנו מאפשרים לעצמנו לקבל זווית ראייה נוספת על חיינו, ועושים כל שאפשר כדי להיטיב את חיינו.
 
אכזבה מעצמנו 
"מה, אני לא יכול לפתור את הבעיות שלי לבד? איזה מן בן אדם אני שלא יכול לפתור את הבעיות שלו?"
ואני אומרתמחשבה זו מובנת, והרצון הבסיסי שלנו להיות עצמאיים ולהתמודד עם קשיינו בעצמנו,הוא ברור. יחד עם זאת, קבלת עזרה אינה מעידה על חוסר יכולת, אלא דווקא על ההבנה העמוקה שכולנו, כבני אדם, זקוקים באופן טבעי לעזרה וסיוע רגשי מדי פעם. המבנה הנפשי שלנו כולל  את חוסר היכולת שלנו לראות את עצמנו באופן שלם - בדיוק כפי שאיננו יכולים לראות את גבנו. סיוע מקצועי יכול לקצר את הדרך לפתרון קשיים רגשיים  הגורמים לסבל רב ומעכבים מימוש של שאיפות ורצונות.
 
פחד מלגלות דברים נוראיים על עצמי 
אחד החששות עם הכניסה לטיפול הוא שנגלה דברים נוראיים על עצמנו:  שנמצא שאנחנו לא ממש אנשים נחמדים, אולי שאנחנו מזייפים את חיינו, שאיננו מוכשרים כפי שחשבנו  או שאנחנו לא ראויים לאהבה. אנו חוששים שאלה הם מרכיבים בתוכנו אשר אינם ניתנים לשינוי, ושהמפגש עימם יוליד מתוכנו דיכאון וייאוש.
ואני אומרת: התנהגויות רבות שלנו אינן נובעות כלל מתוך האישיות שלנו אלא מתוך חרדה, הרגל, ולפעמים פשוט משום שאיננו יודעים כיצד להתנהג אחרת. בטיפול הרגשי אנו לומדים כי איננו אנשים "מקולקלים", אלא נמצאים בתהליך מתמיד של התפתחות. בכל פעם שאנו פוגשים דפוסי חשיבה, רגש או התנהגות הנובעים מחוסר מודעות עצמית - אנו עוזרים לעדן אותם או מציעים להם חלופות מתאימות. בטיפול רגשי איננו שופטים את עצמנו אלא לומדים לקבל את האנושיות שלנו ואת העובדה שאיננו מושלמים - באהבה.
 
חשש ממטפל שרלטן ולא מקצועי 
ישנם אנשים החוששים כי המטפל שלהם יתגלה כשרלטן ולא מקצועי.
ואני אומרתכדאי  לכל מטופל לשאול את עצמו באופן עקבי ומתמיד במהלך הטיפול: האם אני מרגיש נוח בטיפול? האם הטיפול מעצים אותי, מחבר אותי אל עצמי ומקדם אותי אל עבר מטרותיי? האם דרכי הטיפול מקובלות עלי? - בחינה כנה של הרגשות בזמן הטיפול תפחית את הסיכוי למפגש עם מטפל לא מתאים.
 
טיפ חשוב: 
טיפול נכון יוצר בהכרח תחושה מתמשכת של הקלה נפשית - גם אם התכנים העולים בו קשים. ההקלה ניכרת גם במציאות חייו של המטופל ולא רק בקשר עם המטפל. כל תהליך "טיפולי" אשר מעמיק את הקונפליקט של האדם עם עצמו, גורם לו לספקות בעצמו, להערצת המטפל ולביטול עצמי - אינו בכיוון הנכון.
 
לא היום, אולי מחר...דחיית הכניסה לטיפול  
תופעה של דחיינות מבטאת לרוב את הרצון להיכנס לטיפול, אך קושי בעשיית הצעד הראשון, ויצירת קשר עם המטפל.
ואני אומרת: מה כבר יכול להיות? היו אמיצים והרימו טלפון! שיחת טלפון אינה מחייבת אתכם לדבר. קיבעו לעצמכם שעה מסוימת מראש להתקשרות עם המטפל, והתייעצו עימו בטלפון. הרשו לעצמכם לשאול כל דבר שאינו ברור לכם או מטריד אתכם. לאחר השיחה יהיה בידכם מידע רב יותר ותוכלו להחליט אם תרצו להיפגש עימו.
בכל מקרה הבטיחו לעצמכם מראש כי גם אם תבחרו להגיע למפגש אחד, הדבר לא יחייב אתכם לאחר מכן, ובכל שלב תוכלו להפסיק את הטיפול, כרצונכם. בהמשך לכך - השתדלו שלא לקבוע כמה מפגשים מראש בטרם החלטתם כי ברצונכם להיכנס לטיפול קבוע, ותנו לעצמכם זמן להקשיב לרחשי לבכם. בהצלחה!
 
תחושה של בזבוז כסף 
לפעמים נראה כי טיפול הוא סתם שיחה יקרה, וכי כדאי להשקיע את הכסף בדבר מה אחר.
ואני אומרת:  טיפול רגשי אינו "סתם עוד שיחה", אלא הזדמנות ייחודית לחוות חוויה עמוקה ומשחררת של ריפוי, שלרוב אינה מתאפשרת מתוך מערכות יחסים אחרות. לכל אדם המורכבות הנפשית הייחודית לו, המופיעה פעמים רבות כלפי חוץ באופן שונה מרבדיה העמוקים, וניתן בקלות לטעות בה. (לדוגמא, אדם המפגין בטחון עצמי יכול למעשה לחוש בתוכו חוסר בטחון רב; אדם חרד מאוד יכול להיראות כחסר כישרון ובעל אינטליגנציה נמוכה, למרות שבפועל הינו בעל יכולת גבוהות ביותר, ועוד).
איש מקצוע, שהוכשר במשך שנים לזהות ולהבין את רזי הנפש ומסתריה, יכול לסייע לאדם להכיר את המבנה הנפשי האישי שלו ולעזור לו להתחבר אל עצמו באופן שאינו נגיש לרוב לאנשים שלא הוכשרו לכך, ולאפשר לו למצות את יכולותיו הטבעיות.
 
פחד מפיתוח תלות במטפל
"מה יקרה אם אקשר למטפל ואפתח בו תלות? אולי לא אוכל להיפרד ממנו, או שהפרידה ממנו תהיה לי קשה?" 
ואני אומרת: מטפל טוב יסייע לכם ללמוד לסמוך על עצמכם ולהפוך בהדרגה להיות המטפלים של עצמכם, כך שבסיום הטיפול לא יהיה לכם עוד צורך בנוכחות אינטנסיבית שלו בחייכם. יחד עם זאת, היות ונוצר קשר מיוחד וחם עם המטפל – מטופלים רבים בוחרים לשמור עימו על קשר, להגיע מפעם לפעם להתייעצות או התלבטות משותפת בנושאים מסוימים, ליזום שיחת טלפון לשם שיתוף ועדכון, או סתם כדי למסור דרישת שלום...
 
 טיפול נעים!
  
 
 
 
 
      חששות לפני כניסה לטיפול רגשי

       פחד משיפוטיות וביקורת של המטפל
לעיתים עולה חשש שהמטפל "לא יאהב" את מה שתספרו לו, יחשוב שאתם "לא בסדר", ויגיב באופן שופט ומבקר.
ואני אומרת: הטיפול הוא שלכם ובשבילכם. חשוב מאוד שתהיו קשובים לעצמכם, ובמידה ואתם חשים ביקורת או שיפוטיות מצד המטפל - הרגישו חופשיים לבטא את הרגשות שלכם מולו. מטפל טוב יאפשר לכם לבטא את רחשי ליבכם, ויוכל להכיל גם את הקשיים ביחסים הטיפוליים ביניכם.

       חשש מביטול עצמי 
לפעמים עולה  חשש מהפחתה בערך עצמי בנוכחות איש מקצוע או  גורם סמכות.   
ואני אומרת: חשש מביטול עצמי בפני גורם סמכות היא תחושה טבעית אשר מתפוגגת בהדרגה עם התפתחות הקשר הטיפולי. במידה ותחושה זו ממשיכה להתקיים  היא יכולה לשמש כנושא טיפולי חשוב. יתכן וקושי זה אינו מופיע רק מול המטפל, אלא מול אנשים נוספים בחייכם, ונכון יהיה להתייחס לעניין זה בטיפול
     שאלות חשובות לקראת טיפול
 
איך אדע אם אני זקוק לטיפול רגשי?
אני סבורה שהמבחן העיקרי לעניין זה הוא: מה את/ה חושב/ת? האם את/ה זקוק/ה לטיפול רגשי? האם בחייך מתרחשים אירועים פנימיים או חיצוניים אשר היית רוצה לשתף בהם איש מקצוע? האם נחוצה לך תמיכה, הבנה, עזרה ומידע לגבי חוויות שאת/ה עוברת? ואולי את/ה מרגיש/ה צורך להעמיק את הקשר שלך עם עצמך ולמצוא נתיב חיים רוחני לחיים? - אם התשובות לשאלות הללו חיוביות, אפשר/י לעצמך להתקשר עם מטפל מתאים. 
 
מיהו מטפל טוב? 
העיקרון המוביל בעיני בבחירת מטפל טוב, הוא בראש ובראשונה החוויה האישית של המטופל כי המטפל מתאים לו ולצרכיו, על פי  ההתייחסויות הבאות:
 
♦ מדובר במטפל מוסמך, בעל הכשרה מתאימה לטיפול נפשי, המחזיק בתעודות   המעידות  על הכשרתו. 
 
♦  המטפל מעורר במטופל תחושה טבעית של אמון, בטחון ונוחות במהלך הקשר הטיפולי: מדבר בגובה העיניים, קשוב, אכפתי, תומך ומכיל. 
 
♦  המטפל מעודד שינוי מתוך העצמה של המטופל וחיזוק הערך העצמי שלו, ולא באמצעות ביטול עצמי, מניפולציות רגשיות, כפייה או ריסון של המטופל.
 
♦  המטפל מכוון את המטופל לעצמאות רגשית, ומאפשר לו להיות שותף מלא בהחלטות הטיפוליות (כגון סגנון טיפולי, מספר מפגשים, החלטה על סיום הטיפול, וכו').
 
♦  הקשר עם המטפל מסייע למטופל לשנות את חייו בכיוונים הרצויים לו. 

מה ההבדל בין טיפול פסיכיאטרי וטיפול נפשי?
טיפול פסיכיאטרי הוא טיפול הניתן על ידי פסיכיאטר, שהוא רופא בהכשרתו, ובאפשרותו לשלב בין טיפול תרופתי (מתן תרופות פסיכיאטריות) לבין טיפול נפשי.
 
טיפול נפשי הוא טיפול המכוון להשגת שינוי בדפוסי מחשבה, רגש והתנהגות באמצעות שיחות. המוסמכים לעסוק בטיפול נפשי הם פסיכיאטרים, פסיכולוגים, עובדים סוציאלים, ומטפלים מתחומים נוספים (כגון ייעוץ וחינוך), אשר עברו הכשרה מתקדמת ומורשים לעסוק בטיפול נפשי. כיום קיימים סוגים נוספים של טיפול נפשי באמצעות אומנויות, טכניקות שונות של דמיון מודרך ומדיטציה, פסיכותרפיה גופנית, ועוד. 

מה מבדיל טיפול רגשי משיחה עם חבר? 
אנשים רבים נוטים לחשוב בטעות, כי טיפול רגשי מתמקד בקבלת עצות מקצועיות מאדם בעל ידע מתחום הפסיכולוגיה. אולם אין הדבר כך.
הטיפול הנפשי מציע למטופל הזדמנות ייחודית ובלעדית לפתח מערכת יחסים רגשית עם אדם אחר, כשהמטופל עומד במרכזה, ומתקיים עיסוק מתמיד ומתמשך רק בצרכיו ומצוקותיו שלו. קשר זה מחקה למעשה את יחסיו המוקדמים של המטופל כתינוק עם הוריו (ובעיקר האם).

 
ומדוע יש לחקות את מערכת היחסים הראשונתי של המטופל עם הוריו באמצעות המטפל? משום שיחסים בין הורה לילד הם בבסיסם יחסים מרפאים, מרגיעים ומעצימים. כאשר מטופל מפתח, בחייו הבוגרים, קשר בעל מאפיינים דומים עם מטפל, מתקיימת בו האפשרות להתגבר על חוויות קשות שחווה במהלך חייו, להתמודד עם מצבים נפשיים מורכבים, ולהגיע לאיזון נפשי ורוחני טובים יותר.

בשונה מיחסים בוגרים הדדיים המתקיימים בחייו, בקשר הטיפולי לומד המטופל לשוב ולהניח לאחר לשאת אותו, לטפל בו ולאהוב אותו מבלי שהוא נדרש לדבר - מלבד להיות הוא עצמו. וזאת ללא קשר לרמת ההשכלה שלו, מצבו הכלכלי, מראהו הפיסי, עברו, או התנהגויותיו המרצות כלפי האחר. 

 
וכך, כפי שהאם המחייכת אל התינוק מלמדת אותו כי הוא מביא שמחה, כי יש בו טוב, ומשמשת כמראה למהות שלו, משמש גם המטפל כמראה למטופל, לחלקיו הטובים, ליופיו הפנימי ולקשיים שלו. חוויה רגשית זו של הכלה וקבלה על ידי האחר, מאפשרת למטופל להתגבר על העכבות המונעות ממנו לאהוב ולממש את עצמו, ומחזקת את החלקים הבריאים שבו - וזוהי הדרמה הנפלאה של הטיפול הרגשי, אשר יש בה הזדמנות מיוחדת במינה לריפוי.
 
אני סובל מבעיה כרונית ומתמשכת, האם טיפול רגשי יוכל לסייע לי?
המושג "כרוני" הינו מושג מקצועי  המגיע מעולם הרפואה, ומתייחס לרוב למצב רפואי קבוע ומתמשך. אני סבורה שהתהליכים הנפשיים החלים בתוכנו הם דינאמיים ומשתנים, וכי לעתים גם מצבים המוגדרים כ"כרוניים" יכולים להיות נתונים לשינוי.

במהלך שנות עבודתי כמטפלת הייתי עדה, לא אחת, למצבים בהם דווקא לאחר שנים, חלה הבשלה נפשית משמעותית אצל מטופליי והם הצליחו לחולל שינויים מרשימים וחיוביים בחייהם, שלא נתאפשרו קודם: בעיות שינה נפתרו לאחר שנים, התמכרויות קשות לסמים  ואלכוהול הופסקו, מעשנים כבדים ויתרו על סיגריות ואנשים במצב של השמנת יתר ואכילה כפייתית - השיגו שליטה עצמית.

מטופלים חרדתיים ודיכאוניים - הגיעו לאיזון נפשי טוב יותר. לכן אל תניחו מראש כי מצבכם אינו בר שינוי, גם אם עברתם נסיונות שינוי רבים. הגיעו לטיפול, ואל תוותרו על חיים טובים יותר.
 
כמה זמן יימשך הטיפול שלי? 
משך הטיפול משתנה ממטופל למטופל. ישנם הזקוקים למפגש ייעוץ אחד בלבד לצורך הכוונה, ישנם הנעזרים בטיפול קצר מועד לפתרון בעיה ממוקדת, וישנם מטופלים המבקשים לערוך שינוי משמעותי ומקיף בחייהם ומסתייעים לשם כך בטיפול ארוך טווח. 
 
בכל מקרה כדאי להגיע למפגש עם מטפל על מנת לקבל הערכה באשר לאורך והיקף הטיפול הרגשי הנדרש.